Mijn Brouw Installatie:

Als thuis-/hobby-brouwer heb ik verschillende apparaten die ik gebruik om optimaal of makkelijker bier te kunnen brouwen. Natuurlijk ben ik begonnen met een pannetje op het vuur en een fermenteren in een emmer…

Maar die fase ben ik inmiddels voorbij, ik maak eigen recepten, schoot zelf de mouten en maisch met een elektrische ketel. Fermentatie vind plaats in een RVS conisch vergistingsvat. Hieronder meer uitleg van mijn apparatuur:

Schrootmolen met 2 RVS walsen

Met deze schootmolen kan ik vlotjes mijn mouten pletten/walsen/schroten om zo vers en precies mijn eigen grain-build samen te stellen. Met behulp van een accu boormachine is het klusje zo geklaard.

Elektrische Brouwketel

De elektrische brouw ketel die ik gebruik is de Gainfather G30 v2, hier en daar wat kleine upgrades uitgevoerd zodat het brouwen nog makkelijker en leuker wordt. Wil je meer weten laat het mij weten, dan besteed ik daar meer aandacht aan.

Ph en Sg meter

Tijdens het brouwproces monitor ik op verschillende momenten het suikergehalte die bepalend is voor het alcohol percentage en efficiëntie van mijn brouwdag. De zuurtegraad wordt ook regelmatig gemeten, dit om smaak en efficiëntie te verhogen.

Spoelwater verwarmer

Na het maischen, om restsuikers uit de bierbostel te halen spoel ik deze. Het water dat ik hiervoor gebruik warm ik elektrisch op met een Grainfather “SPARGE WATER HEATER 18L”

Counterflow Wort Koeler

Na het maischen, koken gaan we de wort koelen, zodat het in het vergistingsvat gedaan kan worden. De temperatuur waar het naar terug gekoeld wordt bepaald door het gist dat gebruikt gaat worden. Om dit snel, efficient en hygiënisch te doen gebruik ik een Counterflow Wort Koeler van Grainfather.

Conische Fermenter

De wort is natuurlijk nog geen bier… daarvoor moet gist eerst nog een boel werk verzetten, zij gaan de (simpele)suikers omzetten naar koolzuur en alcohol. Dat kan je theoretisch in allerlei containers of emmers doen. Ik doe dat in een super mooie Grainfather Conical Fermenter. Met deze kan ik de temperatuur tot op de graad nauwkeurig beïnvloeden en dat komt het eindresultaat alleen maar ten goede. Dus alles om de gistcellen happy te houden 😉

Over hevelen naar flessen en KEGs

Als het bier dan eindelijk klaar is en jong bier genoemd kan worden, kan het in flessen en kegs (vaten) gedaan worden. Om dit zo hygiënisch en zuurstofvrij te doen maak ik gebruik van een CO2 druk transfer kit. Voordeel minder / geen contact met zuurstof en vlot klaar.

Flessen voorzien van een kroonkurk.

Als het bier dan in de fles zit… kan het er ook zo weer uit, en zit er nagenoeg geen kool in. Dat is niet echt lekker. Dus er wordt een klein beetje bottle suiker toegevoegd om de gist net genoeg te voeden om voor de betreffende bierstijl koolzuur te produceren. Die kan door de kroonkurk niet ontsnappen en wordt dus door het bier opgenomen. Mijn kroonkurk apparaat is van Italiaanse makelij Grifo: tafelmodel CORONA, 26 en 29 mm.